La Diputació de Barcelona a l'Smart City Expo World Congress 2022: torna a veure els projectes i iniciatives que s’hi van presentar!

La setmana passada va tenir lloc l’Smart City Expo World Congress 2022, on la Diputació de Barcelona va participar, un any més, amb un estand propi. Si no vau poder assistir o us vau perdre alguna sessió, ara podeu posar-vos al dia amb els moments més destacats i tornar a veure totes les sessions al canal de Youtube de Innovació i Governs Digitals DIBA al següent enllaç.

Els passats 15, 16 i 17 de novembre de 2022 va tenir lloc l’Smart City Expo World Congress (SCEWC) 2022, l’esdeveniment principal a escala mundial dedicat a les ciutats intel·ligents, que es va tornar a celebrar de forma presencial a la Fira de Barcelona - Gran Via de Barcelona. Novament, la Diputació de Barcelona va voler ser-hi present presentant les seves principals apostes en l’àmbit de la tecnologia, la innovació i la gestió urbana.

Novetats a l’estand

El Palau Güell vist en realitat augmentada

Una de les novetats que es van presentar a l’estand de la corporació va ser una visita amb ulleres de realitat augmentada al Palau Güell de Barcelona. Aquesta és una prova pilot que s’impulsa des del Laboratori d’Innovació de la Diputació i que permet veure algunes de les principals estàncies d’aquest edifici construït per Antoni Gaudí entre el 1886 i el 1890, per encàrrec de l’industrial, polític i mecenes de les arts i la cultura Eusebi Güell.

La visita virtual, que estava acompanyada de música interpretada a l’orgue del mateix Palau Güell, està enriquida amb la voluntat d’incorporar aquells elements històrics d’especial rellevància que a dia d’avui, durant les visites presencials, no es poden veure.

Holograma i pantalla tàctil

Una altra de les novetats del Laboratori d’Innovació és l’aposta pels hologrames, una tècnica fotogràfica que permet projectar una imatge gràfica mitjançant l’holografia. En aquesta prova pilot s’hi pot veure informació relacionada amb els 311 municipis de la província de Barcelona.

D’altra banda, la Diputació ha mantingut l’aposta per la pantalla tàctil que ja va estrenar a la passada edició. Mitjançant aquesta pantalla tàctil es pot descobrir les potencialitats d’una smart city i la importància de l’aplicació de sensors com els relacionats amb el medi ambient, la mobilitat, els residus i l’energia.

Programa d’activitats

Al voltant de quaranta ponents, entre governs locals de la demarcació, diferents àrees de la corporació i altres, van presentar tot un conjunt d’experiències i projectes innovadors que s’apliquen des dels municipis i la corporació, i que mostren el caràcter transversal de les noves tecnologies en diversos àmbits.

Podeu trobar el programa complert al següent enllaç: Programa 

15 de novembre de 2022

Durant la primera jornada de l’Smart City Expo, la Diputació va donar a conèixer tres sistemes d’informació com a eines de suport a l’anàlisi i la gestió urbanística i en matèria de protecció civil, que són el visor d’Urbanizacions amb Dèficits Urbanístics de la demarcació, el SI_REHAB i una capa de protecció civil al SITMUN; i també va mostrar el nou visor de l’Agenda 2030 al BOP de Barcelona i la personalització de serveis en les eines digitals mitjançant el CIDOPersones, el CIDOEmpreses i el CIDORural. Així mateix, també va donar a conèixer la importància de l’ús de les noves tecnologies com a eina per reduir l’impacte del cost de l’energia als equipaments esportius, i va presentar els serveis innovadors de formació de la Diputació a través de la gamificació.

16 de novembre de 2022

Durant la segona jornada de la SCEWC22 es van presentar a l’estand corporatiu tot un conjunt d’experiències en l’àmbit de la tecnologia aplicada al món local, com les iniciatives smart per al desenvolupament sostenible dels municipis, sessió que va comptar amb la intervenció del Diputat d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial, Marc Verdaguer, i representants dels ajuntaments de Gavà, Puig-reig, Viladecans i Manlleu. Així mateix, els ajuntaments de Rubí i Terrassa també van donar a conèixer les eines digitals per a la millora de la gestió urbana.

A continuació, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, va rebre una delegació d’alcaldes i regidors de la província a l’estand que la corporació, i ho va fer acompanyada del diputat Verdaguer. Aquesta recepció institucional va anar seguida de la ponència ‘Enganxats a la pantalla. No hi ha marxa enrere’, a càrrec del periodista, comunicador i escriptor Jordi Basté.

A la tarda, l’Ajuntament de Manresa va presentar la proposta per a un sistema d’aparcament guiat i va acabar la jornada amb una sessió de lideratge femení en la transformació digital.

17 de novembre de 2021

Durant la tercera i última jornada de presentacions en l’àmbit de la tecnologia, innovació i gestió urbana, quatre ajuntaments han presentat les seves apostes en aquesta matèria. L’Ajuntament de Badalona ha donat a conèixer el projecte ‘Life Baetulo’, un sistema d’alerta primerenca integral i multirisc; el de Santa Susanna ha presentat el projecte de turisme intel·ligent; i, el de Viladecans, la plataforma Smart City per a eficiència energètica municipal.

D’altra banda, l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat ha exposat l’Urban Social LAB, que són solucions multisectorials amb impacte local des de l’emprenedoria innovadora. Per últim, es va dur a terme la sessió ‘Open data: d’un hub de dades a un hub de serveis’ que va estar seguida de la presentació del rànquing de millors iniciatives de dades obertes a càrrec, en aquest cas, de la Iniciativa Barcelona Open data.

***

Al llarg dels tres dies que ha durat l’Smart City Expo 2022, celebrat al recinte Gran Via de Barcelona, la Diputació de Barcelona, i tot un conjunt de governs locals de la província, han disposat de l’estand de la corporació com a altaveu per presentar les seves apostes i ser, alhora, un punt d’intercanvi d’experiències.

Si no vau poder assistir a la SCEWC 2022, aquestes sessions es poden tornar a veure sota demanda al canal de Youtube de Innovació i Governs Digitals DIBA – Smart City Expo 2002.

Us hi esperem l'any que ve!