La Diputació de Barcelona a l'Smart City Expo World Congress 2021: posa’t al dia amb els projectes innovadors que s’hi van presentar!

El passat mes de novembre de 2021 va tenir lloc l’Smart City Expo World Congress 2021, on la Diputació de Barcelona va participar amb un estand propi. Si no vau poder assistir o us vau perdre alguna sessió, ara podeu posar-vos al dia amb els moments més destacats i tornar a veure totes les sessions al canal de Youtube de Innovació i Governs Digitals DIBA.

Els passats 16, 17 i 18 de novembre de 2021 va tenir lloc l’Smart City Expo World Congress (SCEWC) 2021, l’esdeveniment principal a escala mundial dedicat a les ciutats intel·ligents, que es va tornar a celebrar de forma presencial a la Fira Gran Via de Barcelona després que l’edició de l’any passat fos en format virtual. Un any més, la Diputació de Barcelona va voler ser-hi present amb un estand propi amb el lema “311 municipis. Smart Cities, Smart Villages”.

Programa d’activitats

A l’estand de la Diputació més de vint governs locals de la demarcació i diferents àrees de la corporació van presentar tot un conjunt d’experiències i projectes innovadors que s’apliquen des dels municipis, i que mostren el caràcter transversal de les noves tecnologies en diversos àmbits.

La Diputació de Barcelona i els governs locals  van  apostar per la cohesió territorial a través de la innovació digital com a eix central en les seves presentacions: estratègies de ciutat intel·ligent, experiències múltiples al territori en turisme sostenible, mobilitat i cultura; així com la Internet de les coses a les biblioteques i amb les xarxes LORA o tecnologies aplicades a  la protecció civil, entre d’altres.

16 de novembre de 2021

Una xerrada sobre el projecte de Protecció Civil Operativa Municipal (PCOM) va obrir el programa d’activitats a l’estand de la Diputació de Barcelona a l’SCEWC 2021. A continuació, es va realitzar una presentació centrada en projectes de la internet de les coses desenvolupats a la Xarxa de Biblioteques Municipals. El matí va finalitzar amb les experiències dels ajuntaments de Castelldefels, Gavà, Viladecans i Vilanova i la Geltrú en projectes de la Unió Europea de l’àmbit digital als seus municipis.

Per la tarda, el Consell Comarcal d’Osona i l’Ajuntament de Rupit i Pruit van presentar experiències d’innovació tecnològica en el món agrícola i en la gestió de la ramaderia, en un debat conduït per la periodista de TV3 Cristina Riba, i amb la presentació del diputat Josep Arimany, president delegat de l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona. I per finalitzar, la BCN Smart Rural i la Xarxa de Parcs Naturals van posar en comú projectes d’impuls d’estratègies intel·ligents de desenvolupament agrari.

17 de novembre de 2021

En segon dia del congrés, va iniciar amb una sessió centrada en compartir experiències municipals d’estratègies de ciutat intel·ligent portades a terme als municipis de Premià de Mar, Vic, Sant Andreu de Llavaneres i Sant Joan de Vilatorrada, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

A continuació, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i el diputat d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial, Josep Arimany, van rebre a l’estand de la corporació a l’Smart City Expo World Congress a una quarantena d’alcaldes i regidors de la província.

La Presidenta de la Diputació, Nuria Marín, va recordar que “una ciutat o un poble intel·ligent és aquell que utilitza la tecnologia en benefici de la ciutadania”. D’altra banda, el diputat d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial, Josep Arimany, va recordar que “l’objectiu que ens plantegem des de la Diputació de Barcelona és que tots els municipis, siguin grans o petits, assegurin als seus veïns i veïnes un nivell igual de serveis i, sobretot, d’oportunitats”.

Durant la recepció que es va oferir als alcaldes i regidors es va presentar el robot ARI, un dels projectes del Laboratori d‘Innovació de l’Àrea d’Innovació, Governs Digitals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona, i també va tenir lloc una xerrada a càrrec de la meteoròloga de RAC1 Mònica Usart.

Per la tarda, en una primera sessió, els ajuntaments de Santa Susanna, Manresa i la Garriga van explicar les seves experiències de desenvolupament i implementació d’actuacions de ciutat intel·ligent en els àmbits de turisme sostenible, mobilitat i cultura. I per finalitzar la jornada, la Diputació de Barcelona i els ajuntaments de Granollers i Pineda de Mar van presentar les seves experiències en l’anàlisi i la gestió del soroll ambiental als municipis de la demarcació.

18 de novembre de 2021

L’última jornada del congrés va iniciar amb una xerrada centrada en els serveis públics basats en intel·ligència artificial i anàlisi de dades, amb les experiències dels Ajuntaments del Prat de Llobregat i Rubí, i del servei del Butlletí Oficial de la Província de Barcelona i d'altres publicacions oficials de la Diputació de Barcelona. La taula de debat va ser moderada per Lluís Ramírez, director de Serveis de Tecnologies i Sistemes Corporatius.

A continuació, els ajuntaments de Terrassa i Vilanova i la Geltrú van compartir les seves experiències en el desplegament de xarxes LORA als municipis, en una sessió moderada per en Xose Pérez, expert en infraestructures IdC.

El programa d’activitats va finalitzar amb una sessió a càrrec de la Diputació de Barcelona i els ajuntaments de l’Hospitalet de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat centrada en experiències d’innovació social i noves tecnologies aplicades als serveis socials. Aquesta sessió va ser emesa en directe a través de la plataforma Smart City Live de Fira Barcelona.

***

Si no vau poder assistir a la SCEWC 2021, aquestes sessions es poden tornar a veure sota demanda al canal de Youtube de Innovació i Governs Digitals DIBA, podeu llegir un resum de les mateixes al Butlletí de l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial Innov@diba, o també podeu escoltar un Podcast monogràfic sobre la Smart City 2021.

Us hi esperem l'any que ve!