Smart Government: present i futur dels ajuntaments davant la digitalització

Torre Barrina ha acollit la taula rodona "Smart Government: present i futur dels ajuntaments davant la digitalització", on s'ha tractat la transformació que l'ús de les tecnologies de la Informació i la comunicació han provocat en les administracions locals.

See video

A la taula rodona van participar Miquel Salvador, degà de la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de l'UPF, Ester Manzano, directora general de Modernització de l'Administració de la Generalitat, Miquel Estapé, subdirector Estratègia i Innovació Administració Oberta de Catalunya i Isabel Escorza, cap de Servei d'Informàtica i TIC de l'Ajuntament de L'Hospitalet. 

Entre altres idees, la sessió va tractar com la participació, la interacció o la gestió del coneixement poden canviar la manera de relacionar-se les administracions públiques i la ciutadania. Això genera noves oportunitats a molts nivells, no només en l'àmbit econòmic, sinó també social i en l'aprofundiment de la democràcia. El repte és com incorporem a la ciutadania en l'elaboració de les polítiques públiques i com aprofitem les dades per oferir nous i millors serveis al ciutadà.  

De fet, la relació entre ciutadania i els ajuntaments ja està canviant. A L'Hospitalet, per exemple, s'ha incorporat com a canal de comunicació la plataforma L'H, que centralitza els processos participatius de la ciutat i on els veïns poden consultar-ne tota la informació. 

Miquel Estapé, subdirector Estratègia i Innovació Administració Oberta de Catalunya, va apuntar que el 99% dels ajuntaments de Catalunya ofereixen serveis de tramitació electrònica a través de les seves webs. Estapé va posar com a exemple que l'any 2018 es van realitzar 40 milions de transferències de dades entre administracions i això suposa un gran estalvi i benefici per al ciutadà.

Tots van coincidir que queda molt camí per recórrer. I és que l'arribada de l'era digital no només ha de permetre a les administracions oferir serveis més personalitzats sinó, sobretot, tenir en compte al ciutadà a l'hora d'elaborar polítiques públiques.

L'acte s'emmarca dins la programació d'activitats "40 anys de democràcia. Fent ciutat".

Font: Televisió L'Hospitalet