Més de 15 experiències municipals i iniciatives de la Diputació a l'estand de la diputació de Barcelona a l'Smart City Expo World Congress 2016

Durant 3 dies, l’estand de la Diputació de Barcelona a la Smart City Expo ha concentrat les principals novetats tecnològiques, ha debatut i compartit coneixement i experiències al voltant dels diferents models de desenvolupament i gestió d’estratègies smart que s’estan duent a terme en els diferents municipis de la demarcació de Barcelona i iniciatives de la mateixa Diputació. 

L’Smart City Expo World Congress, és l'esdeveniment de referència mundial sobre ciutats intel·ligents i solucions urbanes i aplega els principals actors del sector i que enguany ha superat els 14.000 visitants.

La sessió que ha aplegat un número més gran d’assistents ha estat, sens dubte, la de la plataforma urbana Sentilo. Les experiències de Barcelona, Terrassa i Reus han despertat un gran interès gràcies a les presentacions de Jordi Cirera, responsable del projecte Sentilo a l’Ajuntament de Barcelona, Albert Marin, responsable d’estratègia ICT i Smart City de l’Ajuntament de Terrassa i Oscar Hellín, responsable dels serveis informàtics de l’Ajuntament de Reus. D’igual manera, Gregori Mora, de la Diputació de Barcelona, ha explicat l’aposta per aquesta plataforma urbana de sensors i actuadors Open Source, que s’ha capacitat amb una arquitectura multi-tenant, per tal de garantir l’accés de qualsevol municipi de la demarcació de Barcelona a la plataforma sense necessitat de fer-se una instal·lació pròpia, alliberant-se així dels costos d'implementació i manteniment.

La visita de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, acompanyada del diputat d'Hisenda, Recursos Humans, Processos i Societat de la Informació, Joan Carles García Cañizares, va tancar els actes programats per la primera jornada i va servir per fer l'entrega dels premis ‘DIBA Apps Contest', per l'APP Untrail, videojoc de realitat augmentada per fomentar la pràctica de l’esport creada per Pau Tena i David García. Els premis  ‘DIBA IoT Contest'. van ser per una aplicació com a Sistema públic de localització de taxis a temps real, creada per Àngel Suñé, Noèlia Asensi i Josep Maria Garcia. Aquesta té per objectiu la localització de taxis propers, així com la reserva i confirmació per part del taxista. A l'hora de premiar aquesta proposta es va valorar que tot el procés s'efectua a través de la plataforma Sentilo, sense intermediaris.

Com a solucions d’apps municipals s’han presentat Km2Ciutat, una aplicació de creació col·lectiva de continguts geolocalitzats que permet descobrir llocs d’interès, incorporar elements lúdics, donar a conèixer l’agenda d’actes, entre moltes altres coses dels diferents municipis que hi participen. Han intervingut en aquesta sessió Narcís Vives, de la Fundació Itinerarium, Montserrat Morera, responsable d’informàtica de l’Ajuntament de Manresa,  Joan Bassolas, gerent de la Fundació Ciutat de Viladecans, Marc Monells, cap de secretaria tècnica de l’Àrea de Promoció de la Ciutat de Sabadell i Juli Hortet, del servei d’Esports de l’Ajuntament de Badalona.

Els Ajuntaments de Sant Cugat del Vallès i de Sabadell han parlat de la seva aposta pels projectes innovadors que estan emprenent emmarcats dins de diferents projectes en l'àmbit europeu. Sota el títol Com es pot aprofitar el programa Horitzó 2020 en benefici de la ciutadania es van presentar els projectes d’innovació Triangulum i Urban Wins a Sabadell i Manresa.

A l’Smart City Expo World Congress també s’han presentat les noves apps impulsades per la Xarxa de Biblioteques i Parcs Naturals. Amb el títol El dispositiu d’usuari com un punt de servei a la Xarxa de Biblioteques Municipals, Núria Méndez, cap de la Unitat de Gestió de Continguts de la Xarxa de Biblioteques ha explicat les funcionalitats d’aquesta aplicació. Assumpta Górriz, cap de la Unitat de Suport a la Informació de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals, per la seva banda, ha estat l’encarregada de presentar la nova app d’Itineraris Parcs que aplega informació d’interès i les rutes senyalitzades de tots els parcs gestionats per la Diputació de Barcelona.

Altres propostes destacades de la Diputació de Barcelona, han comptat amb la participació d’Albert Martínez, del servei de Manteniment d’Edificis de la Diputació, on ha valorat el monitoratge dels edificis de la Diputació com a eines de gestió eficient per a gestió energètica i les possibilitats de modelització d’un edifici de l’administració pública amb tecnologia BIM (Building Information Modeling). I Josep Montasell, cap de la Unitat de Suport als Espais Agraris ha estat l’encarregat de presentar la sessió BCN Smart Rural. Construcció de la “bioregió” per una Barcelona intel·ligent.

Un any més, han tingut un espai destacat el Servei de Teleassistència de la Diputació de Barcelona amb la sessió Local Telecare Service, Social Smart City Service a càrrec de Pachi Rivas, del Servei de Suport de Programes Socials i de Raúl Gutiérrez, de Tunstall Televida.

El projecte IDEBarcelona, ha presentat la seva infraestructura de dades geogràfiques per cooperar amb el món local en el desenvolupament d'una Smart Region. Marta Codinachs, tècnica de la secció de sistemes d’informació territorial de l’Oficina Tècnica de Cartografia i SIG Local, ha estat l’encarregada de presentar aquest projecte.

Molt lligat amb aquesta darrera aplicació, també hem conegut el projecte de LABturisme de la Diputació de Barcelona i la UOC que es focalitza en les Destinacions turístiques intel·ligents en l’àmbit local. L’encarregat d’aquesta ponència ha estat el Dr. Francesc González, professor dels estudis de Turisme de la UOC.

Altres sessions com la de Govern obert i smart citizens. Els ciutadans com a motor transformador de l’administració pública a càrrec de Carles Agustí, responsable de govern obert de la Diputació de Barcelona, així com la sessió Cap a una xarxa federada de repositoris de dades obertes presentada per Albert Fernández, professor de la Universitat Rovira i Virgili, de City Protocol Society i per Antoni Guillén, d’Essi Projects, han generat molt d’interès entre els assistents a les jornades.

Al llarg de les pròximes setmanes anirem publicant els vídeos de les diferents sessions que han configurat el programa de l'estand de la Diputació de Barcelona a l’Smart City Expo World Congress 2016.