BCN Smart Rural, una iniciativa de desenvolupament del territori no metropolità

La Diputació de Barcelona, conjuntament amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), els Grups d'Acció Local creats amb el suport dels fons Feader i els consorcis i les agències de desenvolupament econòmic que treballen al territori, ha creat BCN Smart Rural, un projecte per impulsar estratègies intel·ligents de desenvolupament del territori no metropolità de Barcelona.

La iniciativa ha estat presentada avui pel vicepresident primer i responsable de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat, Dionís Guiteras, juntament amb el director del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Denis Boglio i el president de l'ARCA, Miquel Rovira.

See video

BCN Smart Rural és un projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en el programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 promogut per la Unió Europea, que s'articula en base a una economia verda i circular, de caràcter local i que ha de comportar beneficis tant econòmics, com socials i mediambientals en petits municipis de l'àmbit no metropolità.

En la presentació del projecte, Dionís Guiteras ha remarcat que un dels objectius de BCN Smart Rural és articular un ‘rural intel·ligent de les ciutats' mitjançant la millora de la relació entre el món rural i el seu entorn. En aquesta línia, Guiteras ha dit que «s'han de buscar sinèrgies de col·laboració públicoprivada i també en l'àmbit de l'educació i la recerca, per poder desenvolupar el territori», assenyalant que «l'àmbit metropolità s'ha de reconciliar amb el món rural, impulsant noves col·laboracions i complicitats entre Barcelona i la resta del territori».

Entre els objectius de BCN Smart Rural és posar en valor el sector agroalimentari, fet que per Guiteras això suposa enfortir el sector rural perquè «volem viure als nostres pobles i guanyar-nos-hi la vida». En aquest sentit, Guiteras ha remarcat que dir que el 60% del territori no és viable és un insult si només pot tirar endavant amb subvencions.

Quatre projectes temàtics

La iniciativa s'estructura en quatre projectes temàtics com són Banc de serveis i transferència contínua d'innovació, de cara a impulsar l'especialització i la competitivitat en el món rural amb la utilització de les TIC; Bosc Verd-Bosc Viu, que té per finalitat la gestió forestal, impulsant la biomassa km 0 i incorporant innovacions tecnològiques en la cartografia i la fotografia aèria; Agrosilvopastura, amb l'impuls d'activitats productives d'alt valor ecològic amb l'aprofitament de pastures i camps de conreu, i Rural actiu, un programa de promoció econòmica a través de la valorització dels productes agroalimentaris locals i de qualitat.

El projecte, liderat per la Diputació de Barcelona s'articula, a més dels dos socis beneficiaris un a l'entorn de la innovació el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i el segon del sector privat com és l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA). Els altres membres participants són la Federació Catalana d'Associacions de Propietaris Forestals (BOSCAT), Grup Leader Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, Grup Leader Associació per a la gestió del programa Leader Ripollès-Ges-Bisaura, Grup Leader Associació pel Desenvolupament Rural Integral de la zona nord-oriental de Catalunya (ADRINOC), Grup Leader Consorci pel Desenvolupament de la Catalunya Central, Consell Comarcal del Moianès, Consorci del Lluçanès, Centre de la Propietat Forestal de Catalunya (CPFC) i el Clúster de Biomassa de Catalunya.

font: diba.cat