La Diputació de Barcelona a la Smart City Live 2020

La setmana passada la Diputació de Barcelona va participar activament en diverses sessions a la Smart City Live 2020, principal esdeveniment mundial del món de les smart cities, que va tenir lloc els passats 17 i 18 de novembre de 2020 en format de congrés virtual.

Jornada 17 de novembre

Durant la primera jornada del congrés, hi van participar la presidenta de la Diputació de Barcelona, la Sra. Núria Marín, i la vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona, la Sra. Carmela Fortuny. La vicepresidenta segona de la Diputació, Carmela Fortuny, va participar a la taula rodona ‘Smart Villages & Territories’ acompanyada del responsable de l’Àrea d’Innovació i CEO de la Federació d’Autoritats Locals d’Israel, Ram Sidis. Durant la seva intervenció Carmela Fortuny ha explicat que la Diputació de Barcelona no concep «que la cohesió social vagi deslligada de la cohesió territorial, sempre han d’anar lligades i han de caminar de manera conjunta». Així mateix, també ha recordat que cal «continuar tenint una mirada molt concreta en conflictes com la pobresa energètica», sense deixar «de tenir una mirada concreta en la possible pobresa digital».

Posteriorment, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, va participar a la taula rodona ‘Economic and social recovery leaving no one behind’, junt amb l’alcalde de Medellín, Daniel Quintero; la Secretària General de Ciutat i Governs Locals Units (CGLU), Emilia Saiz; i, Ana María Rodríguez-Ortiz, de l’Inter-American Development Bank Washington. Durant la seva intervenció, La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha assegurat que la crisi provocada per la COVID-19 ha evidenciat «que hi havia, i encara perdura, una bretxa digital important»; fet pel qual ha posat en valor la idea que «la tecnologia ha de ser una gran aliada» en el dia a dia de la societat. Així mateix, Marín, que durant la seva intervenció ha recordat els 1.000 milions d’euros que la Diputació de Barcelona ha mobilitzat per fer front als efectes del coronavirus, ha reivindicat la necessitat «d’incrementar la resiliència de les ciutats i també dels ciutadans i les ciutadanes» i que cal situar a les persones «al centre de la nostra acció».

 

Jornada 18 de novembre

Durant la segona jornada del congrés, diverses àrees de la Diputació de Barcelona van participar en dos esdeveniments paral·lels.

Al matí, i sota el títol de ‘Barcelona Smart Region: innovative projects to improve connectivity and sustainability’, la Diputació de Barcelona ha donat a conèixer els projectes del desplegament de la fibra òptica; la plataforma Smart Region per a la gestió de dades urbanes; iniciatives relacionades amb la recollida i gestió de les dades per a la lluita contra el canvi climàtic; i, finalment, com la transició digital està contribuint cap a un turisme sostenible.

També s’ha posat de manifest, per exemple, com la plataforma Smart Region està contribuint a que s’apropi la innovació i els serveis smart a tots els municipis de la demarcació, fins i tot els més petits, a través de la cooperació i l’intercanvi de coneixement entre municipis al posar a l’abast dels mateixos una única plataforma comuna.

A més, s’ha destacat la importància d’establir unes infraestructures de telecomunicacions que arribin a tot el territori, com és la fibra òptica; així com el fet de posar al servei dels ajuntaments les eines necessàries que permetin millorar les accions, polítiques i projectes en diferents àmbits d’acció, com són, per exemple, la lluita contra el canvi climàtic o un turisme més sostenible.

A la tarda, i sota el títol de ‘Barcelona Smart Region: providing smart services for citizens’, la Diputació de Barcelona ha donat a conèixer com diversos serveis s’han adaptat per tal de donar resposta als reptes resultants de la nova situació generada per la COVID-19. En primer lloc, el Servei Local de Teleassistència, ha hagut de donar resposta a les noves realitats generades per la COVID-19, per tal de de tenir una visió de servei més universal i que els acords entre les administracions implicades suposin una sostenibilitat del servei.

Així mateix, la crisi provocada per la COVID-19 ha provocat a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació que adaptés els seus serveis a la nova situació. Una mostra és el carnet virtual, que es va potenciar durant el confinament i que, fins al passat mes de setembre, 8.000 usuaris van demanar aquest carnet temporal, fet que representa una mitjana de més de 1.000 carnets virtuals al mes. Al llarg d’aquests mesos també s’han incrementat el nombre de clubs de lectura virtuals i s’han potenciat serveis que ja s’oferien amb anterioritat, com l’APP, que permet als usuaris portar al mòbil el carnet de la biblioteca i accedir al catàleg de documents i els serveis que s’hi ofereixen. També s’ha continuat oferint el servei virtual el Trencadís, el préstec de llibres electrònics eBiblio i d'audiollibres; i, la visualització de pel·lícules a eFilm, així com l’accés a Naxos Music Library i a In-Edit TV.

L’Smart City Live també ha servit per donar a conèixer la tasca que duu a terme a l’hora d’implementar els beneficis que ofereix la tecnologia en el marc dels Parcs Naturals de la província. En aquesta línia s’ha destacat la instal·lació de sensors en aquests espais naturals, com pot ser al pàrquing del Coll d’Estenalles, la col·locació de càmeres web per monitoritzar la fauna que viu als Parcs Naturals i de torres elèctriques que permeten la càrrega de bicicletes elèctriques, mòbils i tauletes. A més de la presència a les xarxes socials, d’apostar per l’accessibilitat de totes les persones als parcs i d’oferir una informació de qualitat a través de les aplicacions mòbils. 

Finalment la Diputació de Barcelona ha anunciat que el projecte ‘Vies Blaves Barcelona’ incorporarà la tecnologia per contribuir a la millora de l’atenció als usuaris. És per aquest motiu que, un cop construïts els camins, es portarà a terme la implementació dels sistemes complementaris de seguretat activa, senyalització bàsica, informació turística, educació mediambiental i manteniment. Això permetrà, per exemple, vetllar per la seguretat dels usuaris de les vies amb la instal·lació d’un sistema de videovigilància que permetrà obtenir una visió de 360º de l’entorn en temps real, amb un sistema que estarà alimentat amb energia sostenible. D’altra banda, aquesta aposta es convertirà en una via de comunicació immediata amb els serveis d'emergències; a més de ser un canal d’avís de les crescudes del riu en zones altes i de possibles inundacions en els trams més baixos.

La incorporació de la tecnologia al projecte ‘Vies Blaves Barcelona’ facilitarà que les persones que assisteixin a aquests espais puguin accedir a tot un seguit d’informació a través de les senyals instal·lades al llarg dels camins, ja sigui bàsica com relativa a l’oferta turística, cultural i de lleure més propera. A més, els sensors de pas instal·lats en punts estratègics del recorregut, a les zones d’esbarjo i descans o en els aparcaments i accessos a les vies permetran monitoritzar la intensitat d’ús de les mateixes i adequar les tasques de conservació i manteniment.

Cal recordar que el projecte ‘Vies Blaves Barcelona’ facilitarà la pràctica d’activitats saludables, d’esport, d’educació mediambiental i d’oci amb trams urbans adaptats per a cadires de rodes i segregats per a vianants i ciclistes; connectarà una gran xarxa de mobilitat interurbana que permet desplaçaments quotidians més amables i sostenibles; i, posarà en valor el patrimoni natural, paisatgístic, arquitectònic, cultural i gastronòmic al voltant del curs fluvial del Llobregat, el Cardener i l’Anoia.

Per tornar a veure les sessions en les que va participar la Diputació de Barcelona, es troben disponibles al següent enllaç. Així mateix, també es poden tornar a veure totes les sessions de la SCLive 202 al següent enllaç. Per accedir-hi s'hi ha d'estar registrat prèviament.

Font: Diputació de Barcelona