El passat dijous 22 de maig es va celebrar la vuitena edició de la Jornada de governança del litoral del Garraf a Vilanova i la Geltrú, centrada en l’adaptació al canvi climàtic dels municipis costaners i en concretar els reptes i solucions de l’adaptació al canvi climàtic a partir de l’experiència del projecte SCORE (Smart control of the climate resilience in European coastal cities).
La jornada ha estat organitzada conjuntament per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el Consell Comarcal del Garraf, la Diputació de Barcelona i la consultora ENT. En un primer bloc, s’han presentat els resultats del projecte SCORE; seguit d’un segon bloc, en debatre en dos grups de treball la idoneïtat de les solucions basades en la natura d’una banda, i de l’altre la sensorització de paràmetres ambientals.
Posteriorment, es van debatre les conclusions dels blocs anteriors i es va fer una taula rodona amb diferents administracions públiques per tal de valorar les oportunitats que ofereix el context actual per millorar la resiliència de les nostres costes.
Aquesta taula rodona va comptar amb la participació de l’equip Smart Region de la Diputació de Barcelona, que va posar èmfasi en la importància del desplegament de xarxes de sensors ambientals i plataformes de gestió urbana, com la Plataforma Smart Region [3] de la Diputació, per tal d’aconseguir una monitorització contínua i en temps real del territori que ens permeti anticipar riscos, optimitzar recursos i millorar la presa de decisions.
Concretament, membres de l’equip Smart Region van explicar el projecte desenvolupat conjuntament amb l’Ajuntament de Badalona a través del recurs de catàleg d’estratègies de ciutat intel·ligent [4] al 2024, que va consistir en el disseny i implementació de diferents quadres de control d’ecologia urbana per tal de visualitzar i analitzar les dades provinents de dispositius instal·lats al municipi relacionades amb el medi ambient.
Les dades que mostren els quadres s’extreuen, d’una banda, dels limnímetres instal·lats en diversos punts de la costa per mesurar els sobreeiximents i abocaments d’aigua a mar en episodis de pluja i dels limnímetres ubicats en diferents punts de les vies més transitades per analitzar l’aigua en superfície de calçada.
El quadre de control també conté dades recollides per les estacions meteorològiques i per la càmera instal·lada al Pont del Petroli per monitoritzar els temporals marítims. Per últim, el quadre mostra el flux de vehicles detectat per les càmeres de trànsit i l’anàlisi de soroll ambiental mesurat pels sonòmetres del municipi.
A la tarda es va oferir una visita guiada a la zona humida de la Platja Llarga de Vilanova i la Geltrú, espai restaurat recentment integrant el concepte de solució basada en la natura per a protegir part del litoral vilanoví.
Enllaços:
[1] https://smartregion.diba.cat/
[2] https://smartregion.diba.cat/members/duchta
[3] https://catalegdeserveis-cercador.diba.cat/fitxa?id=315630
[4] https://catalegdeserveis-cercador.diba.cat/fitxa?id=315470
[5] https://smartregion.diba.cat/node/1214